Delicii culinare – Preparate traditionale din Bucovina

Delicii culinare – Preparate traditionale din Bucovina

Bucovina este o zona care imbina traditii culinare diverse : poloneze, rusesti, turcesti, germane si austriece insa  bucatele traditionale sunt  parte din cele mai gustoase mancaruri. Bucovina mai este cunoscuta si sub denumirea de “patria smantanii”. Acest lucru se datoreaza faptului ca bucovinenii pun smantana in aproape orice tip de mancare, in Bucovina smantana se consuma atat de mult incat taranul bucovinean mananca dimineata chiar mamaliga unsa cu smantana. Din acest motiv, Bucovina este deopotriva patria bunatatilor culinare inecate in smantana dar si a manastirilor. Daca va aflati in repaos prin Bucovina gasiti cu usurinta cazare Bucovina la unele dintre cele mai frumoase pensiuni Bucovina sau pensiuni Voronet.

Revenind la minunatiile culinare, pe langa patrimonial cultural, Bucovina dispune si de o imensa bogatie de resurse de hrana: vaci si vitei grasi in zona Sadova, oi si miei in zona Frasin,  capre la Dorna, gaini grase la Siret, vanat in toate padurile bucovinene,  pesti, fructe de padure si o multime de legume atat de proaspete si de natural. Prin urmare, gastronomia bucovineana nu are cum sa fie altfel decat una dintre cele mai variate si mai gustoase. Specifice zonei, pe langa smantana mai sunt  si hribii sau pastravul.

Aproape toate borsurile bucovinene se servesc cu smantana, la fel si toate tocaturile dar dintre ele nu putem sa mentionam “cuiburile de cinci” care sunt 5 sarmale, fiecare cu umplutura ei, de pui, de porc, de vita sau de vitel, invelite toate intr-o frunza de potbal, tocineii care sunt chiftelute din barabule bucovinene ce se servesc intr-o mare de smantana. Intr-un mod delicios se prepara si pastravul, tot cu smantana iar puiul cu acelasi ingredient de baza din bucataria bucovineana este un preparat la ceaun ce umple gura de savoare mai ales sa aveti langa el un pahar de vin alb de Lechita. Toate aceste preparate traditionale Bucovina au o savoare aparte de care va veti indragosi iremediabil.

Fiind o patrie a manastirilor, Bucovina  detine unele dintre cele mai gustoase mancaruri manastiresti si anume: carnatul de legume de la Putna,  sarmalute cu urda de la Sucevita sau placinte cu ciuperci de la Drgomirna. Nu se poate vorbi de Bucoviina culinara  fara a pomeni de alte preparate  pe care orice turist in cautare de senzational gastronomic  le poate savura doar aici:  harboz de pastrav afumat sau pastrav la cobza,  raciturile de porc sau de peste, Knedeli de cartofi, cartofi cu chimen sau invartita cu mac  ori cozonacul bucovinesc. Pe langa invartita cu mac  care este o prajitura specifica zonei, bucovinenii mai detin si o alta minanatie delicioasa, cremsnitul, numit si “turta lui Napoleon”.

Bucovina culinara nu exista fara ouale “inchistrite” de Pasti, o minune artistia si o indeletnicire a majoritatii localnicilor anumitor zone din Bucovina.