Salina Cacica

Unul dintre cele mai căutate locuri ale județului Suceava este Cacica, o comună din apropierea orașului Gura Humorului, care are ca principala atracție salina ce a fost săpată manual sub conducerea tehnică a austriacului Paul Hofman.

Numele “Cacica” provine din polonezul “kaczika’, care inseamna “rață” și se datorează faptului că în această zonă existau numeroase mlaștini cu stufăriși ce adăposteau o mulțime de rațe sălbatice.

Masivul de sare de la Cacica atrage anual mii de turiști datorită fostei mine vechi care adăposteste capela romano-catolică „Sfânta Varvara”, datorită camerelor de basorelief, sălii de dans și lacul sărat care are multe proprietăți balneo-climaterice. De asemenea, în zonă se mai poate vizita sanctuarul romano-catolic din centrul civic al satului Cacica și fostul schit de lemn al Mănăstirii Humor din satul Pârteștii de Sus.

salina

Pârtia Șoimul

Dacă pe timpul vacanțelor din timpul verii turiștii se pot bucura de bazinele complexului Ariniș, în anotimpul iernii principala atracție este reprezentată de pârtia de schi “Șoimul”. Practicanții sporturilor de iarnă au la dispoziție o pârtie de 1760 de metri, dotată cu tunuri de zăpadă benefice unei depline funcționalități pe parcursul anotimpului rece. De asemenea, aceasta dispune de o mașina de bătut zăpada și de instalație nocturnă.

partie

Complexul Ariniș

Pe lângă renumitele atracții religioase care claseaza zona Bucovinei în topurile atracțiilor turistice din România, turiștii care ajung în Gura Humorului au la dispoziție și un spațiu modern de agrement în parcul Ariniș. Complexul este compus dintr-un bazin olimpic acoperit, de 570 de metri pătrați, două pișcine exterioare, saună, Jacuzzi și baie cu abur.

arinis

Mănăstirea Humorului

Mănăstirea Humor sau Mănăstirea Humorului, al doilea termen fiind mai des folosit de localnici, este un locaș de cult pentru ortodoxi, care dateaza din anul 1530 și care a fost înființată de către marele logofat Toader Bubuiog. Aceasta este situată in satul cu același nume, la câțiva kilometri de Gura Humorului. Încă din anul 2004, Mănăstirea Humor a fost inclusă pe lista monumentelor istorice ale județului Suceava.

mh

Mănăstirea Voronet

Foarte aproape de Conacul Domniței se află Mănăstirea Voroneț, una dintre cele mai renumite mănăstiri din zona Bucovinei. Cunoscutul lăcaș de cult ctitorit de Ștefan cel Mare în anul 1488 este denumită “Capela Sixtina a Orientului”, datorită “Judecății de apoi”, fresca de pe fațada bisericii din partea de vest. Pictura exterioară a mănăstirii care datează din timpul domniei lui Petru Rareș este realizată la cote artistice foarte înalte, aceasta fiind considerată cea mai reușita lucrare a artei feudale moldovenești. Albastrul, culoarea predominantă a fațadei exterioare, are de asemenea o denumire care o face recunoscută în toată lumea. “Albastrul de Voroneț” este așadar la fel de cunoscut precum roșul lui Rubes ori verdele lui Veronese.

mv